Salih DOYGUN
Salih Doygun
tarih:
- Bağlantıyı al
- X
- E-posta
- Diğer Uygulamalar
Merhaba sevgili okurlarım, önceki yazımda Zeno Paradokslarından bahsetmiştik. Şimdi ise paradoksların dünyasına balıklama atlayacağınız bir yazıyla karşınızdayım. Hazırsanız başlıyoruz.
1.Theseus Paradoksu
Yıllar önce Theseus adında bir adam gemisiyle yolculuğa çıkmış. Bir adaya ulaşıp oradaki yarı insan yarı boğa bir canavarı yenmiş. Halk canavardan kurtulunca çok sevinmiş ve Theseusun gemisini şehirlerinin meydanında sergilemeye başlamış. Ama zamanla gemideki tahtalar eskimiş, halk onları söküp yerine yenisini koymuş. Bu şekilde bütün tahtalar sökülmüş ve ortaya yepyeni bir gemi çıkmış. Eskiyen parçaları da tekrar birleştirmişler. THESEUSUN GEMİSİ ŞEHİR MEYDANINDA SERGİLENEN MİDİR, YOKSA ESKİMİŞ TAHTALARIN TEKRAR BİRLEŞTİRİLMESİYLE OLUŞAN MI?
2.Berber Paradoksu
Bir köydeki bir berber saçını kendisi kesemeyenlerin saçını kesiyormuş. Saçını kendi kesebilen kişileri kesinlikle tıraş etmiyormuş. O ülkede başka berber yokmuş. BERBERİN SAÇINI KİM KESER? Asla bilemeyiz çünkü sonsuza kadar bitmez. Saçını kendisi keserse kesemez, kesemesze keser...
3.Kral Paradoksu
Günün birinde Kral ülkede bir yalan yarışması başlatmış. Yalan söyleyene altın verecekmiş. Herkes gelmiş ama kimse altın alamamış. Kral herkezi "olabilir, neden olmasın, neresi yalan" diye geçiştiriyormuş. Adamın biri gelmiş ve "Benim dedem sizin dedenize altın vermişti, torunun altınlarımı benim torunuma ödesin de borçlu kalma demişti." demiş. Kral "yalan söylüyorsun" demiş. Adam "o zaman ödülümü alayım" demiş. Kral "ödülü alamazsın, çünkü bu anlattığın gerçek olabilir" demiş. Adam "o zaman borcunu öde" demiş.
4.Timsah paradoksu
Dedikleri gibi de yaparlar. Mantıkçıya şu soruyu sorarlar: 'Seni haşlayıp da mı yiyeceğiz, yoksa kızartıp da mı yiyeceğiz?' Mantıkçı bir süre düşündükten sonra soruyu çok akıllıca cevaplar: 'Kızartacaksınız!' İşte yamyamları çaresiz bırakan paradoks ortaya çıkmıştır, ve bu yanıtı sayesinde mantıkçı ne kızartılır ne de haşlanır.
Bir an için mantıkçının kızartılacağını varsayalım. O zaman verdiği yanıt doğru olur. Ama yanıt doğru olduğu için -yamyamların kendi kurallarına göre- mantıkçının haşlanması gerekmektedir. Demek mantıkçı kızartılamaz. Şimdi de mantıkçının haşlanacağını varsayalım. O zaman mantıkçının yanıtı yanlış olacak. Yanıt yanlış olduğundan da kızartılması gerekmektedir. Demek mantıkçı haşlanamaz da.
Yamyamlar tam bir kısırdöngüye girmişlerdir. Kızartsalar haşlamaları gerekecek, haşlasalar kızartmaları! Sonuç olarak adamımız kurtulur.
6.Euplides Paradoksu
Hukuk fakültesini bitiren genç, ülkenin en ünlü avukatının yanında staj yapmak için başvuruda bulunur. Avukat gence tek şart ileri sürer: 'İlk davandan elde ettiğin bütün parayı bana vereceksin'. Anlaşma imzalanır ve iki yıl beraber çalışırlar. Tam staj bittiğinde genç anlaşmayı haksız bulduğunu, ilk davadan kazandığı parayı ona vermeyeceğini açıklar. Avukat tazminat talebi ile mahkemeye başvurur.
Hakimin kararı ne olmalıdır?
İki davalı duruşmada hakimin karşısına geçtiğinde avukat şunu söyler:
'-Sayın yargıcım, bu davayı uzatmaya gerek yok; çünkü eğer ben kazanırsam zaten parayı alacağım, eğer kaybedersem yine alacağım, çünkü anlaşmamıza göre o ilk davasından kazandığı parayı bana verecek.'
Hakim tam avukatı haklı bulacakken bu kez genç avukat söz alır ve şöyle der:
'-Sayın yargıcım, evet avukat haklı, bu duruşma gerçekten gereksiz, ama benim lehime; zira eğer ben bu davayı kazanırsam zaten ona birşey ödemeyeceğim. Eğer kaybedersem, anlaşmamıza göre ilk davayı kaybettiğim için ona yine bir şey ödemeyeceğim.'
8.Yalancı Paradoksu
Kral Zeus çok sevilen bir adamdır. Öldüğünde Giritliler onu tanrılaştırmıştır. Epimenides buna çok kızar ve bir konuşma yapar.
Vay vay vay! Hepsi birbirinden ilginç. Kafamın içinde paradokslar dönüp duruyor sayende. Bu beyin jimnastiği için teşekkür ederim.🤗🤗
YanıtlaSilBenim favorim kral paradoksu. Adam çok uyanikmis ...
YanıtlaSil