Triyas Dönemi sona erdi ve Jura Dönemi başladı. Pangea Süper Kıtası'nın yüzeyi kırıldı; Lavrasya ve Gondava adında iki farklı kıta oluştu.
"Biz şu an hangi kıtadayız?" diye sordu Hüseyin.
"Gondava kıtasında yaşayan Giraffatitan gördüğümüze göre Gondava Kıtası'ndayız.
Bu iki kıta birbirlerine çok yakın yerlerde bulunuyor. Zaten dinozorlar iki kıta arasında geçiş yapabildiği için bu dönem türler çok farklılaşmadı. Ancak boyutları epey büyüdü. Lavrasya kıtasında yaşayan Brachiosaurus isimli dinozor 15 fil ağırlığındaydı. Ayrıca Sauropodlar devasa dinozorlardı genellikle otçuldu."
"Çok fazla dinozor türü var," dedi Hasan.
"Evet ama bu dinozorları sınıflandırabiliyoruz," dedi Hüseyin, dersi çok iyi dinlemişti.
"Ankylosaur'lar 4 ayak üstünde yürüyen, zırhlı dinozorlardı. Theropod'lar iki ayak üstünde giden yırtıcı dinozorlardı. Cerapod'lar gagalı, otçul dinozorlardı. Stegosaur'lar dört ayak üstünde yürüyen dikenli gövdeye sahip, otçul dinozorlardı. Sauropod'lar uzun boyunları ve dev cüsseleri olan otçul dinozorlardı."
Şimdi bir dinozoru tanıyacağız:
Diplodocus; Diplodokus diye okunur. İsminin anlamı 'İki Parçalı' demek. En büyük dinozorlardan biri. Dünyada şu ana kadar görülen en büyük yumurta Diplodocus yumurtasıydı. Yumurtadan çıkan Diplodocus 1 haftada iki katı kadar büyürdü. Kısa bir sürede günde 2 kg yemek yemeye başlardı ve çocuk denecek yaştayken yumurtadan çıkan halinin 1000 katına ulaşırdı.
Bu obur dinozor Çikaslar yani sert, yemesi zor, dikenli yapraklar, eğrelti otları, kozalaklı ağaçlar ve atkuyruğugiller isimli bitkileri yerdi.
Evde bir yavru Diplodocus besleseydin ona günde 10 bin çuval ot vermen gerekirdi.
Jura Döneminde dünya yeşillendi, çöller gittikçe küçüldü.
"Bu arada," dedi Hüseyin "Bir Diplodocus'un sırtında bir sivrisinek var,".
"Evet," dedi Profesör. "Sivrisinek dışında Anurognathus isimli minicik Piterozorlar da Diplodocus'ların ezeli düşmanları arasındaydı. Anurognathus'lar 9 cm'likti ve sinekleri yemeyi çok severlerdi. Aynı zamanda 165 milyon yıl önceki orta Jura sırasında Juramaia isimli kürklü, modern memeliler ortaya çıktı. Bugünkü farelerden daha küçüktü.
Aynı zamanda Dünya'nın ilk kuşu olan Archaeopteryx pençeleriyle minik böcekleri ve kertenkeleleri yemeyi çok severdi. Aynı zamanda çok kabarık tüylere sahipti."
"Acaba başka tüylü dinozorlar var mı?" dedi Hüseyin.
"Tabi ki!" dediler ve tüyleri görmek için yola çıktılar.
Yavru Diplodokus besleme fikri kulağa güzel geliyor
YanıtlaSilDiplodokuzuna gerektiği gibi günde 100.000.000 çuval salata verirsen sana birtane bulurum.
Sil