Okumadan Geçmeyin

Uzayın ve Dünyanın Gizemleri - 1

IŞINLANMA MACERASI-3

Loading
   

 Işının içinden geçince kendilerini bir çimenlikte buldular. 
    "Burası yaklaşık 225 milyon yıl önce ve çok dikkatli olmalıyız. Çünkü Euskelosaurus isimli dinozorlar hem etçildir hem de otların arasında kamufle olabilir." 
                                                             Euskelosaurus


    Dinozorların çoğu pullarla kaplı derilere sahipti. Ardından gezinmeye başladılar. 
    "Daha önce de gördüğümüz Ishigualastia adındaki ağır ve yavaş otçul sağlam gagasıyla sert dalları koparıp yiyebiliyordu.
                                                                     Ishigualastia

 Aynı zamanda Probainognatus gibi 10 santimetrelik sürüngenlerin işi çok zordu.
                                                                      Probainognatus

 Çünkü bütün etçiller kendisini yemek istiyordu. Ayrıca şu gördüğünüz Hyperodapedon..." 


    Hüseyin; "Buradan acilen kaçmalıyız!" diye bağırdı. 
    "Merak etmeyin bu korkunç canavar aslında sadece eğrelti otu yiyor," diye açıkladı Profesör. 
    "Aynı zamanda bugünkü timsahlara benzeyen Saurosuchus çok güçlü bir dinozordu. Devasa gövdesi kalın derisi ve bıçak gibi keskin dişleriyle avlanmak için gayet uygundu." 
                                                                  
Saurosuchus

    Ardından etrafları minik bir ışın dalgasıyla kaplandı. 
    "Bu nefes alabilmemiz için şimdi denize gireceğiz. Deniz, Triyas Dönemi'nde çok farklı canlılara ev sahipliği yaptı. 'Tablet Diş' anlamına gelen Plakodaonttu kaplumbağalara çok benzerdi. Henedus da onun bir türüydü. Şu anda olan suda yaşayan bir tür sürüngen yani Shonisaurus uzun burunlu ve yunusa benzeyen bir tür sürüngendi. 

                                                          Shonisaurus
Aynı zamanda 'Balık Kertenkele' anlamına gelen İktiyozor da denizde hüküm sürüyordu. Hem karada hem suda yaşayan Nothosaurus gibi çoğu sürüngen suda yaşıyordu.
                                                          Nothosaurus

 Ayrıca Aslan Yelesi Deniz Anası gibi çoğu deniz anası türü o zaman da yaşıyordu. 


Ayrıca Sivri Boynuzlu Köpek Balıkları o zaman da suda hüküm sürüyordu. Şimdi başka bir yere ışınlanmanın zamanı geldi," dedi Profesör. 


    "Şimdi Coelophysis isimli dinozorumuzu göreceğiz. Okunuşu Koelofiziz. 3 metre uzunluğunda isminin anlamı 'İçi Boş' ve gerçekten gördüğü her şeyi yiyebilecek kadar midesi, içi boş."  
                                                                 Coelophysis 

    Bu sırada muhteşem sahnelere tanıklık etme fırsatı buldular. Örneğin; bir Eoraptor ile bir Coelophysis kavga ettiler. Sonuç olarak Eraptor yem oldu. Çünkü uzun ve dar burnuyla gizlice Eraptor'a dişlerini saplamayı başarmıştı. Eraptor hızla koşarak kaçabilecek bir dinozordu. Ancak kıvrık dişleriyle bir şeyi ağzını soktuğunda o şeyin ağzından çıkması çok zordu. Ayrıca 3 metrelik dinozor sadece bir köpeğin ağırlığı kadardı. Yani kaçan Eraptor'u kolayca yakalardı. 

    Piterozor adı verilen farklı uçan dinozor türleri vardı. Genellikle balık yerlerdi. Preondactylus kanatları kısa arka ayakları uzun bir Piterozor türüydü. Diğer bir Piterozor türü ise Eudimorphodon'du. Çene uzunluğu 6 cm'di ama 110 dişi vardı. Son Piterozor türümüz ise çiğnemeden yuttuğu böceklerle beslenen Carniadactylus


   "Artık buradan gitmemiz gerek çünkü 201 milyon yıl önce dev bir yanardağ patlamasıyla Süper Kıta tahrip oldu. Gazlar karayı ve okyanusu ısıttı. Bitkileri öldüren asit yağmuru ve güneş ışınlarını engelleyen büyük bir toz bulutu ile önce bitkiler, sonra otçullar, sonra da otçulları yiyemeyen etçiller yeryüzünden silindi. Bu şekilde Triyas Dönemi sonlandı. Şimdi acilen Jura Dönemi'ne geçiyoruz." 

Yorumlar

  1. Profesör ne kadar sakin öyle ben çok heyecanlandım bir an önce eve dönsünler

    YanıtlaSil

Yorum Gönder