Okumadan Geçmeyin

Uzayın ve Dünyanın Gizemleri - 1

ŞİFRELER

Loading


Şifreler her zaman kullandığımız bazı şeylerdir. Dünyadaki ilk şifre yaşlı bir çömlekçinin şifresidir. Çömleklerin sırrını korumak için şifreler hazırlamıştır. (Mantıklı bir çözüm çünkü henüz şifre çözücüler yoktu.) 

Mısırlı bir sanatçı bir duvarın üstüne 'Ben Vicon alçakgönüllü ve zavallı bir adam. Beni hatırlayın.' yazmıştır. Şifreleri çözdüğümüz için onu hatırlıyoruz. Ama neden böyle şeyler yazdığını kimse bilmiyor. 

BİR DEVRİM: 

Kriptoanaliz yani şifre çözücülük bulundu. Zaten tam zamanıydı. Milattan sonra 9.yüzyılda şifreciler ortalıkta cirit atıyordu. 

Şifreler, hazineler veya önemli şeyleri korumak için hazırlanmıştır. Eskiden şifreler mektup aracılığıyla yollanabiliyordu. Siyah obalar mektuplaşırken düşman devletler mektuplarını gizlice alıyor ve okuyordu. Yalnız akıllarına bir şey takıldı. Eğer onlar düşmanlarının mektuplarını okuyorsa düşmanları da onlarınkini okuyordu. Bu yüzden balmumu ile mektupları mühürlediler. Mektuplar yakalandığında mumla eritiliyor, el yazısı ile kopyalanıyor sonra da şifre çözücülere yollanıyordu. Yalnız devlette birçok sinsi adam vardı. Örneğin Viyanada maskeli bir adam çözülmüş mesaj kağıtlarını sattı. Bu şekilde şifrelerin çözülmesi gerekmeyecekti. 

Şifre yazmak için öncelikle bir mesajınız olmalı mesela benimle sinemada buluşun gibi. Sinema kelimesi yerine sinemanın yanındaki başka bir dükkanı yazarak ya da sinema kelimesindeki harfleri karıştırarak mesajın sadece buluşma yerini şifreleyebilirsiniz. 

Örneğin eskiden bilginler karışımlarını gizlemek için muz yerine kurutulmuş yarasa gibi şeyler yazarak karışımlarını gizlerlerdi. 

Mesajlaşmak için el sistemi kullanılırdı. Bir çöp adam çizilir sonra çöp adamın ellerinin şekilleri değiştirilirdi. Örneğin adamın elleri sağa doğru eğikse bu 's' harfi demekti.

Bayrak sistemi ise farklı bir yöntemdi. Gemilerde kullanılırdı. Sarı bayrak gemide salgın hastalık var, sarı ve kırmızı bayrak üstünde de 'o' harfi yazılmış şeklindeyse denize adam girdi şeklinde mesajlar gönderirdi. Borozan, davul gibi sesler farklı şekillerde değişik kelimeleri ifade edebilirdi. En kolay yollardan biri ise ateşti. Eğer ateş yanmıyorsa etraf sakin, deniz kıyısında yanıyorsa gemiler var gibi ifadeler kullanılırdı. 

Mors alfabesi çizgiler ve noktalarla belirlenirdi. Bu dil kodlarda işe yarayabilirdi. Ayrıca bazı şeyler sayıları ya da harfleri ifade ediyordu. Buna 'Coptik' dili deniyordu. Güneş işareti 'r' demekti. 

Ayrıca bazı insanlar henüz yeni saçını kestirmiş kişilerin başına mesajları yazarlar sonra saçı tekrar uzadığı zaman onu gönderirlerdi. 

Basit şekillerden oluşan harf tabloları çok önemli şifreler yazabilirdi. Örneğin bu alfabeye göre kare 'e', noktalı kare ise 'r' anlamındaydı. Ayrıca bazı şifreler sıralarına göre de verilebilirdi. Örneğin 'tap tap       tap tap tap tap' demek 'm' harfi demekti. Ama bu kadar çok bir yere vurup tek harf ortaya çıkarmak hiç mantıklı değildi. 

Ayrıca mesajın harflerini karıştırmak bile önemli şeyler yapılmasını sağlayabilirdi. Mesela 'merhaba' demek için 'ba merha' yazabilirdiniz. Ayrıca harfleri alfabedeki sıralarına göre numaralandırarak numaralı şifreler yazılabilirdi. Polyalfabetik çok fazla dilde yazılmış şifre demekti. 

Eğer şifreniz daha karmaşık olsun istiyorsanız bir kağıdı birkaç parmak boyu kadarlık kesin. Ama uzun olsun. Bunu bir boruya dolayın. Mesajınızı yazın. Mesajı çözdüğünüz zaman yuvarlak bir borunun etrafında çizildiği için harfler karmakarışık olacaktır. Ama şifreciler bazen işlerinden memnun olmayabilir. Mesela bir şifreci canı sıkıldığı için sadece 'l' harflerinden bir mesaj yazmış ve yanlışlıkla yollamıştır. 

Yazının sonuna geldik sevgili okuyucularım. Siz de kendi şifre çözme yönteminizi yapıp yorumlarda yazabilirsiniz. Görüşmek üzere.

Yorumlar

  1. Vay bee sayende bir cok sifreleme teknigi ogrendim benim bir sifreleme teknigim yok ama olmasini isrerdim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. olur olur. Bir boşvaktinde söyle buluruz.Baya bilgilendin nasıl olsa:):)

      Sil
    2. Tamam bos bir vaktimde halledelim bu işi.

      Sil
    3. Tamam.Şimdi gel halledelim istersen:)

      Sil
  2. Bu yazı çok ilgimi çekti sevgili Salih. Böyle ilgi çekici ve bizi heyecanlandıran yeni yazılarını beklemekteyim. Sayende bir sürü bilgi ediniyorum teşekkür ederim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler.Ben severim böyle şeyleri.Ama babam ve senden başkası okumuyor yazımı:(

      Sil
  3. Canım salihim
    Ne demeķ kimse okumuyor
    Her zaman bakıyorum
    Yeni bişy yazmışmısın diye
    Harikasın

    YanıtlaSil

Yorum Gönder